Opskrift hjemmelavet koldskål med kammerjunkere

Frisk og hjemmelavet koldskål

Elsker du ligesom mange andre danskere også sommerretten koldskål, så skulle du prøve at lave din egen hjemmelavede koldskål. Du sparer penge og du får en lækker forfriskende koldskål, hvor du selv har bestemt ingredienserne.
Koldskål er en af de simpleste retter du kan lave i sommermånederne.

De små ekstra finesser:
Når du laver koldskål fra bunden, kan du tilføje dit eget personlige fingeraftryk. Du kan fx vælge at bruge økologiske råvarer eller eksperimentere med forskellige smagsvarianter.
Ønsker at give koldskålen en ekstra smagsdimension kan du overveje at tilsætte fx jordbær, blåbær, hindbær eller banan. Det smager super lækkert og du får en koldskål helt efter din egen smag.
Opskrift på Koldskål: 
Du skal bruge følgende til koldskål:
  • 1 liter kærnemælk
  • 6 pasteuriserede æggeblommer (aldrig rå pga. salmonella risiko)
  • 80 gram sukker
  • Citronsaft - eventuelle andre frugter med kraftig smag, fx jordbær
  • 2 tsk. vaniljesukker
Sådan laver du koldskål:
Æggeblommerne piskes sammen med sukkeret.
Du skal blive ved med at piske indtil det er stift og sukkeret er helt opløst.
Tilsæt nu kærnemælken (gerne økologisk) - tilsæt nu frisk citronsaft og andre frugter som fx jordbær.


Opskrift på Kammerjunkere:
Du skal bruge følgende til kammerjunkere:
  • 300 gram mel
  • 125 gram smør
  • 75 gram sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ dl kærnemælk
  • 1 tsk. vanilje
  • 1 knivspids kardemomme

Sådan laver du kammerjunkere:
Hæld inkredienserne i en skål og æltes sammen til en fast dej.
Du laver nu dine kammerjunkere, prøv at forme kammerjunkerne i sjove former som fx stjerner eller andre figurer.
Det hele æltes sammen og formes som små boller.
Kammerjunkerne bages i ovnen ved 200 grader i ca.9-10 minutter. Bruger du varmluft kan bagetiden blive minimeret.
Inden de lune kammerjunkere bliver kolde, skal du skære dem midt over, herefter lægges de igen på en plade i ovnen og tørres ved ca. 175 grader i ovnen, indtil de er sprøde.

Så laver du hjemmelavet vaniljesukker:
Sparet er tjent som man siger, og du kan spare en smule ved at blande vaniljesukkeret selv, og selvom det er en begrænset besparelse, så hjælper det alt sammen :-)
Hjemmelavet vaniljesukker er simpelt, du blander en pose med et ½ kg almindelige sukker med en vaniljestang. Blandingen kan eventuelt sies, hvorefter du har vaniljesukker til lang tid.